Вести

Уређење градске депоније

Министарство заштите животне средине инвестираће 37 милиона динара за наставак радова на сређивању несанитарне депоније Осаоница у Трстенику. Како наводе у овој општини, средства ће бити утрошена за другу фазу пројекта санације и рекултивације.

Милена Турк, председница општине Трстеник, каже да су средства већ уплаћена, и да се очекује покретање поступка одабира извођача.

Планирано је да се 65 одсто депоније затвори и рекултивише, а та једна трећина биће трансформисана у санитарну касету која ће послужити у наредне две или три године. Односно до изградње регионалне депоније у Краљеву - рекла је Турк.

У првој фази која је у току, поставља се постројење за третман отпадних вода, које је обезбеђено донацијом Швајцарске од 150.000 франака. Тај систем је аутономан, користиће депонијски гас.

Уједно, Трстеник ће са сређеном депонијом добити и култувисану зелену површину.

Уз помоћ депонијског гаса, постројење које је аутономног типа, користиће га за производњу елетричне енергије. То значи да ћемо убудуће на простору депоније имати сопствену струју - каже Владан Алексић, шеф механизације ЈКСП „Комстан“ из Трстеника.

Из локалне самоуправе у Трстенику кажу да ће општина радити и на уклањању дивљих депонија, које су најургентније за решавање. Биће очишћене, поставиће се упозорења, али и видео надзор како се сцене бацања смећа не би понављале. Додатна средства од 1,3 милиона динара добијена су за пошумљавање.