Вести

Посланица Милена Турк: Буџет за 2020. добро планиран

На самом почетку желим да истакнем да је  буџет за 2020.годину креиран на основу прихода и уштеда које смо остварили, да је заснован на реалним пројекцијама и да је развојни, а и сам Фискални савет је дао оцену да је изузетно добро испланиран.

 

У овом тренутку са поносом можемо рећи да је буџет наше земље стабилан, да је здрав, да смо на основу реформи, на основу одговорне политике коју смо спровели, на основу непопуларних мера које смо имали у претходним годинама, успели да је буџет сада у једном стабилном, одрживом стању и да смо за нашу децу створили сигурнију будућност.

 

Такође, јавни дуг је под контролом. Ми смо променили перспективу, ми говоримо о кретању унапред, ми говоримо о развоју, о новим инвестицијама и о једној модернијој Србији.

 

Приоритет и стратешки циљ Владе Републике Србије је да грађани у што краћем временском року осете бољитак. То се управо чини кроз интензивно улагање у развој и покретање привреде, у отварање радних места, нових радних места, смањење незапослености и зато се тако интензивно ради и на привлачењу нових инвестиција.

 

Током 2019. године ми смо привукли 2 милијарде 320 милиона евра страних инвестиција, што је 43% више него у 2018. години. Србија предњачи по броју директних страних инвестиција, и на то смо изузетно поносни. Ово није био ни мало лак задатак. Било је неопходно променити имиџ Србије.

 

Србија данас ужива углед у свету, Србија је земља која је фактор мира и стабилности, земља која је била спремна да повуче тешке потезе, резове како би пресекла са оним негативним трендом и како би успела да се развија, да интензивно улаже у своју инфраструктуру, да интензивно улаже у своје индустријске зоне и да креира услове и да шаље поруку да једна дестинација погодна за инвестирање. На овај начин привукли смо велики број страних инвестиција и широм Србије се отварају нове фабрике и нова радна места.

 

Од 2012. године у Србији је отворено 700.000 нових радних места. Иако је ово изузетно добар резултат, ми овде нећемо стати, нећемо се зауставити, наставићемо са оваквим радом и наши резултати у претходном периоду су гарант да ћемо и у наредним годинама наставити овим интензитетом да се боримо за смањење незапослености.

 

Наравно од оних који парламент бојкотују, из хола поручују, чућете да су у питању мотачи каблова, погрдно се изражавају о фабрикама које се отварају, а то долази из немоћи, јер они заправо док су успевали да уживају поверење грађана нису били у стању ни да опреме индустријске зоне, ни да привуку инвестиције, дакле критикују нас јер смо успели и били кадри да урадимо оно што они нису били у стању да ураде. Дакле, погрдно се изражавају, увредљиво о својим грађанима, који заправо раде у тим фабрикама, који од свог рада поштено живе и издржавају своје породице.

 

Подсећам да смо приликом усвајања буџета за 2018. годину ми смањили, односно растеретили привреду кроз смањење оптерећења на зараде са 63 на 62% и поново ћете из хола чути како је то само један проценат смањења. Међутим, уколико израчунате ради се о 1,3 милијарде динара, дакле уопште није мало оптерећење када се ради о буџету. Ми на овај начин успевамо да растеретимо привреду, да дамо подстрек послодавцима за ново запошљавање или за улагање у нове модерне технологије или за повећање плата, како самим послодавцима то буде одговарало.

 

Чињеница је да је буџет Републике Србије у овом тренутку стабилан да издржи ово оптерећење и чињеница да у годинама иза нас није било никакве иницијативе да се овој мери приступи, није било ни политичке воље, ни смелости, али ни финансија да се ово изведе. Ова мера је један подстицај за запошљавање како би послодавци могли да упосле нове људе, били стимулисани и мотивисани.

 

Недавно је Народна скупштина усвојила ребаланса буџета, дакле, позитивни ребаланс буџета како би наши грађани осетили ефекте уштеда и прихода које смо остварили и овај новац се углавном односи на повећање плата и пензија али и на капиталне инвестиције. Када је реч о капиталним инвестицијама интензивно се улаже у инфраструктуру и наставак око оваквог тренда сигурно ће се наставити током 2020. године.

 

У овом тренутку са поносом можемо рећи да смо у Србији изградили 320 километара нових аутопутева, да је завршен Коридор 10 и велике и значајне деонице Коридора 11, говорим о уговорима за Моравски коридор, који повезује централну Србију и биће мотор, покретач развоја централне Србије и повезиваће општине на овој траси и Коридоре 10 и 11.

 

Уз опремање индустријских зона у чему нам значајно помаже Министарство привреде, својим финансијама, у стварању услова за привлачење гринфилд и браунфилд инвестиција, ми данас можемо рећи да смо створили услове да инвеститори дођу, да отворе фабрике и да наше људе упослимо и покренемо привреду.

 

Подвлачим још једном да смо захваљујући добрим резултатима спроводили фискални простор који ће бити искоришћен за повећање ових капиталних инвестиција, за смањење пореских оптерећења, али и за повећање плата у јавним предузећима и наравно пензија.

 

Ове мере су осмишљене тако да не наруше стабилност јавних финансија, да не наруше динамику смањења јавног дуга али и да подигну животни стандард становништва, да стимулишу приватну потрошњу, убрзају привредни раст.

 

Од 1. јануара 2020. године и пензије ће се усклађивати по швајцарској формули што значи да ће бити усклађене, зависиће од стопе инфлације, од стопе раста плата што је једна здрава формула, а одржива која ће бити гарант и исплате пензија и њихове висине.

 

Дакле, ми у овом тренутку више не говоримо о томе да ли ће пензије бити, већ разговарамо о висини пензија и о даљем расту.

 

Оно што је важно, обезбедили смо континуитет, ово радимо из реалних извора, из уштеда које смо остварили, не из кредита који су неповољни, који имају високе каматне стопе, који кад-тад дођу на наплату, као што су то чинили наши претходници. Ми ово радимо без задуживања и исто тако смо нашим пензионерима обезбедили из ових прихода и уштеда по пет хиљада динара, једнократно, што је такође веома значајно оним пензионерима са најнижим примањима.

 

Примена швајцарске формуле, да они свакако у 2020. години могу очекивати повећање које ће износити 5,4%. Дакле, консолидовали смо финансије, тема више није дефицит, већ раст и развој.

 

Плате су такође повећане у износу од 8 до 15%, највише у здравству, медицинским сестрама и лекарима.

 

Подсећам да је и овај предлог буџета донео са собом повећање у разделу здравства за 73%, пардон 13,3% и највише средстава је планирано у циљу изградње у опремање здравствених установа, како бисмо нашим грађанима и пацијентима обезбедили што боље и квалитетније услове за лечење.

 

Дакле, набавка медицинске опреме, ширење простора, инвестиције и инвестиционо одржавање постојећих објеката.

 

Министар Лончар је такође најавио сагласност када је у питању пријем недостајућих радника, а када су у питању лекари и медицинске сестре, али биће сигурно и у другим ресорима овакве сагласности, јер желимо да упослимо наше људе.

 

Сада бих се вратила на тренутак само на тему здравства. У овом тренутку нама стижу и специјализанти, како би и у оним областима надоместили оне кадрове који недостају, јер чињеница је, када је био министар Томица Милосављевић, није било никаквог плана и програма како би се на време обезбедили лекари у областима у којима недостају.

 

У буџетском фонду за лечење обољења, стања и повреда које се не могу успешно третирати у Србији, дошло је до повећања од 9%, што изузетно подржавамо. Такође, интензивно се улаже у јединствен здравствени систем, како би се подаци прикупљали из свих информационих система у здравственим установама.

 

Оно што посебно желим да истакнем је Национални инвестициони план, који представља једну стратегију Републике Србије која ће третирати све оне сегменте који су од изузетног значаја за сваког становника Републике Србије, почев од изградње водоводне и канализационе мреже. Ми не желимо, како су то наши претходници радили, да прво градимо аква паркове а да наши људи немају здраву пијаћу воду. Напротив, желимо да до сваког становника стигне здрава пијаћа вода. За ту намену је опредељено 2,5 милијарди.

 

Желимо да улажемо и у инфраструктуру, да наставимо са изградњом путева, са рехабилитацијом. За ову намену је предвиђено 4 милијарде, а само 900 милиона за рехабилитацију пет хиљада постојећих километара путева.

 

Наши досадашњи резултати су гарант да ћемо и у наредном периоду поступати одговорно, промишљено, радећи по приоритетима, да ћемо наставити са изградњом путева, са уређењем индустријских зона, да ћемо водити рачуна и одговорно се опходити према буџету. У том смислу буџет заиста јесте развојни, окренут ка великим инвестицијама и унапређењу наше земље.

 

Значајна пажња посвећена је и пронаталитетној политици. Дакле, посебан акценат на подршку родитељима када им је то најпотребније.

 

Имајући у виду ову развојну компоненту Предлога буџета за 2020. годину, ја ћу у дану за гласање подржати ваш предлог.